January 26, 2020

YLLIRI _ILIRI

Ishte ky burrë YLLI legjendar Mbreti Ὕλλος më i parë ndër trojet tona, gadishullit më të lashtë banuar. Prej të cilit ky gadishull për nder të tij u quajt: YLLIRI _ILIRI
Eshtë pra gjuha shqipe sërish që gëzon dhe trashëgon këtë fjalë në fjalorin e saj, këtë emërtim nga më të lashtit sa vet mosha e Yllit -Diellit- Zeus – Dhe ne Shqipet pasardhësit e tij.

Hyllus ( Ὕλλος ). – Djali më i madh i * Heracles nga gruaja e tij e dytë Deianira. Ai lindi në qytetin amë të Calydonit të nënës së tij dhe më vonë i shoqëroi prindërit e tij në oborrin e Ceyx në Trachis. Pas vdekjes së Heracles, Ceyx nuk ishte në gjendje të mbronte Hyllusin dhe Heraklidët nga Eurystheus, dhe kështu ata ikën në Athinë, ndjekur nga Eurystheus.

Athinasit nën Ezeki (ose djali i tij Demophon) refuzuan t’i dorëzonin ato, dhe Eurystheus u mposhtën në konfliktin që pasoi. Hyllus luajti një rol kryesor në luftime dhe në disa burime që thuhet se kanë vrarë Eurystheusin, edhe pse të tjerët i dhanë kredi plakjes * Iolaus. Në versionin e regjistruar nga Apollodorus, Eurystheus iku në një qerre drejt
Faqe 56
Peloponez pasi djemtë e tij u vranë në betejë, por Hyllus u nis në ndjekje dhe e vrau atë si ai po kalonte Shkëmbin Skironian në Megarid; ai e dorëzoi kreun e Eurystheus * Alcmena, nëna e Heracles, i cili gouged nga sytë e tij me këmbët gërshetim.

Menjëherë pas kësaj, Hyllus dhe Heraklids pushtuan Peloponezin për të kërkuar të tyre trashëgimia e babait, por ata u tërhoqën në vitin pasues, sepse u paralajmëruan nga a plagë se perënditë ishin të pakënaqur nga veprimet e tyre. Ata u vendosën në Maraton dhe Hyllus i martuar, Iole, siç kishte urdhëruar babai i tij para vdekjes së tij. Kur Hyllus konsultuar Delphic orakulli rreth kthimit në Peloponez, ai u tha që heraklidët duhet të presin të korrat e treta dhe pastaj të kthehen. Duke marrë këtë për të nënkuptuar vitin e tretë, Hyllus priti deri në kohë të përshtatshme dhe pastaj udhëhoqi Heraklidët dhe aleatët e tyre Dorian drejt Peloponezit.

Kur arritën në Isthmun e Korintit, ata u përballën me një ushtri të Peloponezit nën komandën e Echemus, mbret i Tegea, dhe u vendos që çështja duhet të jetë të vendosura nga një luftë e vetme mes dy komandantëve. Hyllus u vra megjithë me sa duket orakulli i favorshëm, dhe Heraklidët u detyruan të tërhiqeshin, sepse doli kjo Hyllus e kishte keqinterpretuar orakullin, i cili kishte për qëllim gjeneratën e tretë të burrave dhe jo korrja e tretë e kulturave. Pushtimi i suksesshëm u udhëhoq më në fund nga nipërit e tij të madh.

Në një llogari pak më ndryshe të regjistruar nga Herodoti, Hyllus u përball me Echemus kur ai udhëhoqi pushtimin e parë të Peloponezit menjëherë pas vdekjes së Eurystheus. Hyllus vetë sugjeroi luftën e vetme për të shmangur gjakderdhjen e panevojshme dhe Heraklidët u betuan se ata do të tërhiqen dhe nuk do të sulmojnë Peloponezin për njëqind vjet nëse Hyllus u mundën. Aleanca në mes të familjes së Herakliut dhe dorianëve, e cila u krijua për herë të parë kur Herakliu ndihmoi Aegimiusin, mbretin e dorianëve, në një luftë kundër Lapitëve konfirmoi kur Aegimius e miratoi Hyllusin si djalin e tij pas vdekjes së Heracles.

Ai dhe dy djem të natyrshëm të Aegimius, Pamphylus dhe Dymas, janë thënë të kenë dhënë emrat e tyre tre fiset Dorian, Hylleis, Pamphyloi dhe Dymanes. [Apollodorus 3.8.1-2; Diodorus 4.57.2-58.4; Euripides Heraclidae ; Herodoti 9,26; Pausanias 1.41.3, 8.5.1] 2.
Abiri i Heracles nga Melite, një nimfë të cilën ai e joshi në vendin e Phaeacëve (këtu identifikuar me Corcyra, tani Korfu), kur ai shkoi atje për të kërkuar pastrim për vrasjen e fëmijët e tij.
Kur Hyllus erdhi në moshë, ai hyri në territorin dhe themeloi mbretëria e Hylleans në Iliri. [Apollonius 4.534-551] 3. Një bir i tokës që i dha emrin e tij edhe lumit Hyllus në Lidia; eshtrat e tij gjigante u ekspozuan më vonë nga një stuhi. Sipas një tradite lokale. [Pausanias 1.35.6]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *