January 23, 2020

Pikepyetjet mbi abortet

Pikepyetjet mbi abortet
Cfare eshte aborti? Aborti eshte nje nder fenomenet ku shume femra ne mbare boten cdo dite po vdesin ngaqe vendosin te bejne abort kur nuk e deshirojne shtatzanine dhe kjo ndodh per disa shkaqe. -Por a eshte dicka e drejte qe pasi ta krijosh nje fryme brenda teje ta vrasesh ate?-Aborti si fenomen ka lindur per shkaqe te ndryshme te jetes, por aborti eshte nje akt e cila duhet te konsiderohet me te drejte si nje krim per arsye se ti si person po i merr frymen nje jete qe vete e ke krijuar. Si mund t’i shmangim abortet?-Per te shmangur abortet duhet nje pune e madhe pasi eshte nje nder fenomenet sic u permend edhe mesiper e perhapur ne mbare boten, por faktore e vetem qe mund ta ndalojne ate eshte qe ta fillojme kujdesin nga vetja qe te mos kete shtatzani te padeshiruara te cilat mund te agravojne me vone ne situaten e abortimit por gjithmone ne marredheniet seksuale duhet te perdorim mjetet mbrojtese, nje menyre tjeter e rendesishme eshte edhe vendosja e ligjit kunder aborteve e cila duhet te denoje nenat dhe gjithashtu doktoret qe marrin persiper te kryejne kete akt. -Cilat jane rastet e abortit qe nuk duhen denuar?-Cdo akt aborti patjeter qe duhet te jete i denueshem por ka dhe raste qe mund t’i specifikojme kur akti i abortit duhet te kryhet ma patjeter si pershembull shtatzanite qe vijne nga abuzimet seksuale (perdhunimet), rastet e incestit (kur ka nje shatazani me nje person brenda gjakut, me nje te aferm) dhe ne ato raste kur nenes i rrezikohet shendeti/jeta. Duke analizuar disa vende te botes kemi vene re se ne disa familje ndodh fatkeqesisht nje fenomen ky burrit duhet t’i nenshtrohet gruaja me patjeter, dhe nga kjo gje dua te dal ne konkluzionin se ka shume raste ne disa familje kur baballaret nuk deshirojne qe femija i tyre te jete vajze por djale si trashegimtar apo per arsye te tjera dhe ne qofte se gruaja mbete shtatzane dhe femijen e ka vajze eshte e detyruar nga bashkeshorti qe ate femije ta abortoje, prandaj thirrja nuk duhet te jete vetem kundrejt femrave por edhe kundrejt meshkujve qe te jene te denje ne lidhjen e tyre bashkeshortore. Te sensibilizohemi si komunitet t’u japim fund krimimeve te abortit dhe te shpetojme jete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *