November 21, 2019

Kush është ai?

Krejt racat njerëzore të kësaj bote janë gati të njëjta, {balta e zotit} ndaj tek e fundit quhen veçse gjallesa me emrin ‘njeri’.
Normal, kultura cilvilizimi i përkët burimit ‘zero’ prej atij njeriut më të parë mbirë mbi këtë Dhe! –

Këtu ndalemi, ka një ndryshim dhe e lemë me kaq!

Bota shqiptare e veçanta e kësaj race ndahet në krahasim me popujt e tjerë erdhur nga pas, në shumë drejtime, qysh në fillesë ne ishim të bardhë – jo në ngjyrë, ne ishim edhe më të ndriçuar, kjo për shkak të lashtësisë.
Por ajo më e njohura dhe e konfirmuar 100% -Shqiptare është *Besa.
Flitet nën zâ se ‘Besa’ kërkohet sepse në subkoshiencë kemi krijuar idenë e njeriut primitiv- si i ‘pabesë’ – por joo nuk është kështu.

Ajo që bën edhe më të qartë se gjuha shqipe është nga më të lashtat, është se gjuha e më të parit njeri krijuar – gjallesë hyjnore, vjen ashtu në evolim e sipër deri në formim të plotë të tij, si vizion katërcipërisht i dritës së bêrë ‘â’mbi na’.
Dhe kjo dritë e bërë në fillesat e saj më të para u quajt *a’bê ~ âshtê bê = baskë; {Ska/bë} #bashkësi trupore, dy a’mbi njê = Dritë. Dhe kjo dritë hyjnore u konsiderua dhe u quajt, Bâ = Zot.
Në se vërejmë me kujdes në gjuhën shqipe kemi shprehjen tonë origjinale: “Bëj Bê~ Bē; #zërBe, dhe kjo është ‘Be/sa’ jonë: ‘Zë Be <=> Besa’ Betohesh për atë që ndodhet sipër nesh ‘’a’mbi na’ = ‘Be’
Kjo është arsyeja qe në shqiptarët si askush në botë si asnjë tjetër racë kërkojmë ‘Be/në’ – ‘Be/së-n’- Besimin sepse BESA tek ne do të thotë baraz ‘ZOT ~ BE – dhe në momentin kur themi se: A ke Be-së, më jep Besën do të thotë: A ke Zot, je i Besës je i Zotit i dritës Diellit vet, apo je i ‘diallit’ bir i së keqes errësirës …
Kjo temë gjendet e trajtuar më së miri tek libri yne “Kodi i Gjuhës Shqipe – Etimologji” – Ju faleminderit!
Krenohu Shqipe: Besa jonë eshtë e vetme në këtë Univers nuk mundet të jetë DY ashtu si drita e jonë hyjnore qëndron e Vetme dritë, civilizim, progres, për gjithë njerëzimin – aty jemi Ne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *