Ballina Ameljeta Doda Moraliteti 5

Moraliteti 5

1393
1
Pilula e kuqe
Pilula e kuqe

Në thelb, të gjitha këto flasin për misterin dhe paranojen që tingëllon si “shtypje e së vërtetës” për çështjen e moralit. Qeniet njerëzore nuk arrijnë të kuptojnë se morali nuk është i nevojshëm për ata që janë në pushtet. Vetëm masat e dobëta kanë nevojë për moral, sepse ata nuk janë në kontroll të plotë të fatit të tyre, dhe kështu mund të ndëshkohen për cilindo prej veprimeve të tyre jo të këndshme dhe imorale. Pra, kur bëhet fjalë për çështjen e shpërndarjes së të vërtetës, Elita qeverisëse zgjedh të mos u tregojë masave të vërtetën e vërtetë për realitetin, sepse ata nuk kanë absolutisht asnjë arsye, motivim apo detyrim për ta bërë këtë.

Nëse dikush hedh një hap prapa dhe shikon qëndrimin e përgjithshëm të figurave të autoriteteve të Botës, ata do të shohin se këto figura nuk e nxjerrin të vërtetën. Përkundrazi, kur bëhet fjalë për detyra të tilla si zbulimi i informacionit, këto figura autoritare shfaqin shenja hijesh e hilesh. Në vend që t’i shpërndajnë të gjitha informacionet që ata dinë ata shpërndajnë sa më pak informacione të jetë e mundur.

Kështu, duke iu rikthyer çështjes së Elitës qeverisëse që ua shpërndan të vërtetën masave, një analogji e shkëlqyeshme për këtë do të ishte ajo e një luani që në mënyrë të pandryshuar mashtron një mizë me bishtin e tij: Elita qeverisëse do të shpikë çdo gjë (akoma brenda arsyes ) teori shkencore apo fetare vetëm për të mos mbajtur masat larg nga dyshimi i realitetit. Sidoqoftë, më shumë sesa thjesht të shuajnë përkohësisht masat, këto sisteme false besimi janë në gjendje të kontrollojnë masat, sepse njerëzit përfundojnë pa menduar duke besuar në to dhe duke i marrë ato per zemër. Pra, me fjalë të tjera, në vend që njerëzit të interpretojnë një sistem fals besimi si thjesht një teori e mundshme ose shpjegim i mundshëm i realitetit, njerëzit plotësisht i nënshtrohen (d.m.th., përvetësojnë) sistemit të besimit fals sepse jo vetëm që sistemi i besimit është ” brenda arsyes”, por gjithashtu vjen nga një figurë shumë e fuqishme autoritare. Elita qeverisëse nuk është e ankoruar nga morali. Ata vendosin rregullat, shpikin fetë, shpikin perënditë, shpikin teoritë shkencore dhe veprojnë ashtu siç dëshirojnë. Nga ana tjetër, masa është domosdoshmërisht e skllavëruar në moral: Nëse njeriu i zakonshëm nuk sillet siç duhet, atëherë, përmes rregullave të Elitës qeverisëse, ai mund të dënohet. Logjika e një njeriu të zakonshëm nuk është e njëjtë me atë të një njeriu në fuqi, sepse logjika e një njeriu të zakonshëm është e infektuar me moral.

1 Koment

  1. Sipas kësaj pra, jetimoret, mbrojtja e minorenëve nga abuzimet, apo dënimi i vrasësve nuk ka lidhje fare me moralin? Demek shteti i bën këto ashtu kot, sepse çdo gjë është relative fundja. Meqenëse nuk ka të vërteta absolute (Zoti, respekti, etj. qenkan “toeri”) a mund ta perceptoj këtë shkrim si të pavlerë? Fundja opinioni jot mund të jetë gjithashtu i gabuar.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu